088 14 24 005

Opleiding Platform voor hulpverleners in de jeugdzorg

Refereeravond OPJeugd: Autisme bij vrouwen en meisjes: waar loop je tegenaan en wat is helpend?’

Autisme bij vrouwen en meisjes: Waar loop je tegenaan en wat is helpend?

 

Autisme komt minder vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer 85% van alle mensen met een autistische stoornis is man, maar 15% is vrouw. Over autisme bij vrouwen is ook minder bekend dan over autistische stoornissen bij mannen. Toch zijn er in Nederland zo’n twintig- tot dertigduizend vrouwen met een vorm van autisme. 

Kenmerkend voor vrouwen met autisme is dat zij doorgaans meer klachten als angst en somberheid ervaren dan mannen met autisme. Vrouwen krijgen meestal op jongere leeftijd psychische hulp dan mannen. Wel hebben ze vaak voordat ze de diagnose autisme kregen, eerst een foute diagnose gehad. Autisme is bij het vrouwelijk geslacht blijkbaar moeilijker te herkennen dan bij het mannelijk geslacht.

Hoe komt het nou dat vrouwen meer last hebben van hun autisme en hoe komt het dat autisme bij hen moeilijker te herkennen is?

Hoofd van het Autisme Expertisecentrum, Annelies Spek is werkzaam als klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker. Annelies is gepromoveerd op ASS bij volwassenen.

Tijdens deze refereeravond zal Annelies ingaan op autisme bij meisjes en vrouwen. Ze zal vertellen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen, maar ook wat hen kan helpen.

Er zal onder andere worden ingegaan op wat de omgeving (zoals begeleiders en leerkrachten) zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat deze meisjes en vrouwen zoveel mogelijk zichzelf kunnen zijn en zich goed voelen.
Tijdens de refereeravond zal er voldoende gelegenheid zijn tot het stellen van vragen over dit onderwerp.

Schrijf je in, kom 6 april online; leer bij, laat je inspireren en stel je vragen in de chat!

Datum en tijd
Dinsdag 6 april 2021.
Het programma start om 19:15 en duurt tot 21:30 uur.

Locatie
De bijeenkomst wordt online aangeboden via TEAMS.

Kosten
Deze bijeenkomst word je aangeboden door de partners van OP Jeugd.

Accreditatie

Er wordt accreditatie aangevraagd bij SKJ.

Aanmeldingsprocedure
Ben je geïnteresseerd om deze bijeenkomst bij te wonen, dan kun je je inschrijven. In de week voorafgaand aan de bijeenkomst krijg je de Teams-link toegestuurd.

Ben je geïnteresseerd en wil je deze bijeenkomst bijwonen? Schrijf je dan nu in!

Bedankt voor je inschrijving! De organiserende partij zal binnenkort contact met je opnemen.