088 14 24 005

Opleiding Platform voor hulpverleners in de jeugdzorg

Refereeravond OPJeugd: Geweldloos Verzet

Geweldloos Verzet

‘It takes a village to raise a child’

Geweldloos Verzet, oftewel Nieuwe Autoriteit of Verbindend Gezag®, is een benadering voor het omgaan met grensoverschrijdend en onacceptabel gedrag. Binnen Geweldloos Verzet wordt er specifiek gekeken naar de rol van opvoeders en het systeem rondom het kind. Daar waar andere interventies voornamelijk de focus hebben op het onacceptabele en grensoverschrijdende gedrag van het kind.

Philippine Tjalma is gezinsbehandelaar en heeft in 2009 voor het eerst kennisgemaakt met Geweldloos Verzet als nieuwe aanpak van jeugdigen met agressief of destructief gedrag. Ze werd direct door deze visie gegrepen en heeft zich in deze methodiek gespecialiseerd. Ze werkt sinds 2013 zelfstandig (Noorderkompas) en geeft naast de gezinsbehandelingen ook trainingen aan professionals over Geweldloos Verzet. Ze is een bouwer van netwerken en gelooft in samenwerken. Samenwerken van het informele netwerk om het kind heen. Samenwerken van alle professionals die met ouders en jeugdige te maken hebben. Juist het verbinden van scholen, wijken, ouders, belangrijke andere volwassenen en de zorg, geeft kansen om te bouwen aan een krachtig en positief opvoedklimaat, waarin de verantwoordelijke volwassenen zich gesteund en daardoor minder machteloos voelen.

Tijdens deze refereerbijeenkomst zal Philippine je vanuit dit perspectief meenemen in deze aanpak. Hoe kan deze visie naar de verschillende werkplekken vertaald worden. Hoe kunnen wij als verschillende partijen rondom het kind elkaar nog beter vinden? Hoe kunnen wij een ‘village’ worden als samenwerkende organisaties met ieder zijn eigen vakgebied?

Er zal onder andere worden ingegaan op wat Geweldloos Verzet jou kan brengen als professional in de wijk, op school en in de zorg.  Tijdens deze bijeenkomst zullen we stilstaan bij de highlights van Geweldloos Verzet. Voorbeelden vanuit het werkveld zullen het verhaal van Philippine illustreren. Uiteraard zal er voldoende gelegenheid zijn tot het stellen van vragen over dit onderwerp.

Schrijf je in, kom 14 september online; neem de leraar, IB-er, casemanager en de jeugdwerker met wie je samenwerkt mee!
Leer bij, laat je samen inspireren en stel je vragen in de chat!

 

 

Datum en tijd
Dinsdag 14 september 2021.
Het programma start om 19:15 en duurt tot 21:30 uur.

Locatie
De bijeenkomst wordt online aangeboden via TEAMS.

Kosten
Deze bijeenkomst wordt je aangeboden door de partners van OP Jeugd.

Accreditatie

Er wordt accreditatie aangevraagd bij SKJ.

Aanmeldingsprocedure
Ben je geïnteresseerd om deze bijeenkomst bij te wonen, dan kun je je inschrijven. In de week voorafgaand aan de bijeenkomst krijg je de Teams-link toegestuurd.

Ben je geïnteresseerd en wil je deze bijeenkomst bijwonen? Schrijf je dan nu in!

Inschrijven is niet meer mogelijk omdat alle plaatsen bezet zijn. Je kunt je via info@opjeugd.nl aanmelden voor een plaats op de wachtrij.