088 14 24 005

Opleiding Platform voor hulpverleners in de jeugdzorg

IAG Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling, Post-hbo, NHL Stenden

Ben jij werkzaam als (gezins)hulpverlener binnen het sociale domein en wil je (multi)probleemgezinnen helpen om de regie terug te krijgen? Wil je gezinnen ondersteunen door middel van samenwerking, een oplossingsgerichte aanpak en empowerment? Dan is de post-hbo-opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) iets voor jou.

  • Je gebruikt lesstof die is afgestemd op de landelijk gebruikte IAG-methodiek.
  • Je leert in de praktijk, met opdrachten die direct toepasbaar zijn in je eigen werksituatie.
  • Je vergroot je carrièremogelijkheden met een erkend diploma van Stichting Post HBO Nederland.
  • Je volgt een opleiding die is geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
  • De opleiding wordt ook incompany en op maat aangeboden.

Als IAG’er bied je binnen complexe opvoedingssituaties hulp aan gezinnen. Je handelt vanuit een metapositie naar alle betrokkenen, zoals de cliënt zelf en betrokken hulporganisaties. Tijdens de post-hbo-opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling combineer je de theorie hierover met de praktijk. Je werkt aan je persoonlijke professionele ontwikkeling en maakt opdrachten die je direct kunt toepassen in je werksituatie.

Tijdens de opleiding houd je een portfolio bij. Je sluit af met een eindassessment. Heb je de opleiding met een voldoende afgerond, dan ontvang je het IAG-diploma van Stichting Post HBO Nederland (CPION).

De IAG-opleiding is een door CPION geregistreerde opleiding met een erkend diploma van Stichting Post Hbo (SPHBO) geaccrediteerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Wanneer je slaagt voor de opleiding levert dit 135,2 registerpunten op.

Na de opleiding IAG kun je methodisch variëren tussen oplossingsgerichte bejegening, werken vanuit de systeemtheorie, de presentiebenadering en de sociale leertheorie. Door middel van deze theorieën ben je in staat om vanuit verschillende posities en perspectieven te handelen, onderscheiden en verbinden.

Je bent ook in staat een afgewogen analyse omtrent onveiligheid in gezinnen te maken. Aan de hand van instrumenten zoals het IAG-reflectiemodel en de FIT (Feedback Informed Treatment) kun je reflecteren en feedback geven op het eigen handelen.

Toelatingseisen

Om de opleiding IAG te kunnen volgen, heb je een relevant hbo- of wo-diploma nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je minimaal één jaar werkervaring als (ambulant) hulpverlener hebt in een relevante werkomgeving.

Aanvullende eisen

Tijdens de opleiding dien je te werken met ten minste twee (multi)probleemgezinnen. Daarnaast is het noodzakelijk dat je werkbegeleiding krijgt van een gekwalificeerde functionaris van de instelling: de werkbegeleider, praktijkbegeleider, gedragswetenschapper, behandelcoördinator of teambegeleider. Deze functionaris moet over een niveau van hbo+ of wo beschikken.

Locatie
Deze opleiding wordt gegeven in Leeuwarden of Zwolle.

Kosten
De opleiding IAG kost € 3.460,- inclusief lesmateriaal en lunches. Daarnaast moet je rekening houden met een bedrag van circa € 240,- voor boeken en studiemateriaal.

Startmoment

De opleiding IAG bestaat uit 12 lesdagen en een tussenevaluatie, verspreid over 1 studiejaar. Houd rekening met een studiebelasting van zo’n 10 uur per week. De cursus start op het moment dat er voldoende inschrijvingen zijn. Lesdagen zie website.

 

 

Deze cursus wordt gegeven door: NHL Stenden

Via onderstaande link kun je je inschrijven voor deze opleiding.