088 14 24 005

Opleiding Platform voor hulpverleners in de jeugdzorg

Refereeravond OP Jeugd: ‘Jongens als slachtoffer van seksueel geweld’

Jongens als slachtoffer van (online) seksueel geweld

Er zijn veel meer jongens slachtoffer van geweld dan we denken. Door schuldgevoel en schaamte, zeker bij jongens, is het aantal slachtoffers moeilijk te benoemen. Ze komen er niet snel voor uit. Door internet en social media is veel problematiek op het gebied van uitbuiting en misbruik ook nog eens verborgen.

Om jongens die te maken hebben (gehad) met seksuele uitbuiting, misbruik en eergerelateerd geweld te helpen, heeft Fier specifiek voor deze doelgroep een zorgprogramma ontwikkeld: Ravi. Ravi is de eerste opvang in Nederland voor misbruikte jongens. Veel jongens die bij Ravi komen, zijn weggezakt in een moeras vol problemen en kunnen daar amper uitkomen. Het is ook een groep de lastig te bereiken is.

Op de refereeravond deelt Jaco de Rapper, manager en gedragswetenschapper bij Fier, zijn ervaringen over de jongensgroep Ravi. De jongens die bij Ravi verblijven, dragen ook bij aan de refereeravond door een theater/muziekoptreden te verzorgen. Na de pauze zal Sebastiaan Landers, programmamanager innovatie bij het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, ingaan op de nieuwste online technieken van seksuele uitbuiting. Tot slot is er ruimte voor een forumdiscussie waar Jaco de Rapper, Sebastiaan Landers en de jongens van Ravi bij zullen zijn.

De refereeravond biedt een eerste kennismaking op in deze problematiek. Aan het einde van de refereeravond:

  • kunnen deelnemers benoemen wat de doelstelling en de werkwijze is van de jongensgroep Ravi;
  • zijn de deelnemers geïnformeerd over de veelvoorkomende problemen van jongens die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld en kunnen zij de signalen eerder herkennen;
  • hebben de deelnemers inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van online misbruik en uitbuiting.

 

Seksueel misbruik is iets wat eigenlijk niet past bij jongens, stelt Jaco de Rapper, manager en gedragswetenschapper bij Fier. “Dat heeft ook te maken met schaamte. Een jongen overkomt zoiets niet, wordt er gedacht. Mensen gaan wegkijken. Dat heeft tot gevolg dat een jongen niet lekker in zijn vel zit en in problemen belandt.” Volgens de Rapper zijn de problemen bij jongens deels te vergelijken met de meiden. “Maar bij de jongens gaat het om het gedrag dat anders is, ze experimenteren met zaken die je liever niet ziet. Jongens krijgen andere reacties dan meiden. Bij jongens wordt door hulpverleners of ouders te weinig erop doorgevraagd. Het gedrag wordt gezien als het probleem. En dat terwijl eigenlijk het misbruik het probleem al is. En dat misbruik gebeurt al en vaker dan de meeste mensen denken. Langzaamaan wordt dat meer en meer duidelijk bij hulpverleners.”

Tegenwoordig zit er soms maar vierentwintig uur tussen het eerste contact en het moment dat een kind seksueel uitgebuit wordt. Oorzaak daarvan is het gebruik van internet en social media. Door sextortion worden kwetsbare jongens en meisjes snel onder druk gezet. Dit houdt in dat kinderen om compromitterende foto’s of filmpjes gevraagd wordt, waarna de minderjarige met deze beelden wordt gechanteerd. Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), onderdeel van Fier, doet veel onderzoek naar de hedendaagse vormen van seksueel misbruik, mensenhandel en uitbuiting. Het CKM strijdt voor een wereld die vrij is van seksuele en criminele uitbuiting. Dit doen ze door de onderste steen boven te halen en bevindingen met de rest van de wereld te delen.

Datum en tijd
Dinsdag 10 maart 2020.
Het programma start om 19:15 en duurt tot 21:30 uur. Ontvangst en registratie vanaf 18:45 uur.

Locatie
De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van NHLStenden (voormalig Stenden-gebouw), Rengerslaan 8 in Leeuwarden.

Kosten
Deze bijeenkomst wordt u aangeboden door de partners van OP Jeugd.

Accreditatie

Er wordt accreditatie aangevraagd bij SKJ.

Aanmeldingsprocedure
Ben je geïnteresseerd om deze bijeenkomst bij te wonen, dan kun je je inschrijven.
De organisaties die OP Jeugd mogelijk maken, hebben voor hun medewerkers gegarandeerde plaatsen ingekocht. De resterende plaatsen zullen op datum van inschrijving worden toegekend. Uiterlijk 7 werkdagen voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je bericht of je deel kunt nemen.

Ben je geïnteresseerd en wil je deze bijeenkomst bijwonen? Schrijf je dan nu in!
De organisaties die OP Jeugd mogelijk maken, hebben voor hun medewerkers gegarandeerde plaatsen ingekocht. De resterende plaatsen zullen op datum van inschrijving worden toegekend. Uiterlijk 7 werkdagen voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je bericht of je deel kunt nemen.

Inschrijven is niet meer mogelijk omdat alle plaatsen bezet zijn. Je kunt je via info@opjeugd.nl aanmelden voor een plaats op de wachtrij.