088 14 24 005

Opleiding Platform voor hulpverleners in de jeugdzorg

Refereeravond Assen: Genderzorg

Genderproblematiek: wat is dat nou eigenlijk? Hoe krijg je daar mee te maken in het dagelijks leven en in je werk? En, is genderproblematiek de passende term? Anno 2021 lijkt dit thema meer en meer in de samenleving en in de hulpverlening te spelen. Wij besteden er in deze bijeenkomst aandacht aan om als mens en als hulpverlener (nog) meer te weten wat er speelt bij jongeren en volwassenen met genderproblematiek en wat zij nodig hebben.

Carlijn Nijhuis is GZ-psycholoog bij de genderpoli van Lentis in Groningen. Vanuit haar ervaring als behandelaar aldaar doet zij de aftrap, door te vertellen over het proces dat iemand met genderdysforie moet doorlopen in de hulpverlening. Vertrekkend bij de aanmelding, triage, intake, en screening, tot aan hobbels en valkuilen in de behandeling.

Het stokje wordt overgenomen door Heleen Kuiper, GZ-psycholoog bij het Centrum voor Verstandelijke Beperking en Psychiatrie, van GGZ Drenthe. Ook binnen de LVB krijgt zij geregeld te maken met LHBTQi. In haar lezing zal zij, ondersteund door een ervaringsdeskundige (transman), vertellen over wat het werken in de combinatie van genderdysforie met LHBTQi bijzonder maakt. Ze bespreekt waarop we moeten letten, wat specifieke aandachtspunten en valkuilen zijn, welke verschillende fases iemand met vragen over zijn/haar gender doorloopt, en belangrijke onderwerpen die daarin aan bod moeten komen. Tot slot zal zij aandacht besteden aan het hele spectrum tussen onderzoeken wie je bent en twijfelen over je identiteit tot het ondergaan van een gender-veranderende operatie.

Jeroen DeWinter, klinisch psycholoog en onderzoeker naar vraagstukken rond genderdysforie, sluit af door onderzoeksvragen en –bevindingen rond genderdysforie en ASS met ons te delen. Hierbij kun je denken aan vragen als: Hoe gaan jongeren en volwassenen met autisme om met seksualiteit en relaties? Klopt het dat meer jongeren en volwassenen met autisme zich ook aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht? Hebben meer autistische jongeren en volwassenen vragen rond hun genderidentiteit? En hoe met hen mee te denken rond seksuele en genderidentiteit?
De ideeën over hoe jongeren en volwassenen met autisme seksualiteit beleven en omgaan met relaties lopen sterk uiteen. Jeroen DeWinter biedt een overzicht van wat we hierover weten op basis van wetenschappelijk onderzoek en welke vragen en uitdagingen er nog blijven liggen. Dit dient als basis om na te denken over hoe we jongeren en volwassenen met autisme kunnen ondersteunen in hun seksuele en genderidentiteitsontwikkeling.
Ook in deze presentatie komt een ervaringsdeskundige aan het woord; Sascha vertelt over zijn eigen ervaring en verheldert de noden en behoeften van autistische jongeren en volwassenen rond genderidentiteit in de contacten met begeleiders en hulpverleners

Programma

19.00 uur presentatie Carlijn Nijhuis
19.30 uur presentatie Heleen Kuipers
20.15 uur pauze
20.30 uur presentatie Jeroen Dewinter
21.15 uur ruimte voor vragen
21.30 uur afsluiting

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij VSR, FGzPt, NVvP,  RV en NIP/NVO en SKJ. Je kunt alleen aanspraak maken op accreditatiepunten als je de gehele bijeenkomst hebt gevolgd en aan het einde uitcheckt.

Inschrijven

Tot en met 11 oktober kan worden ingeschreven. Inschrijving is verplicht. Zonder persoonlijke toegangslink kun je niet deelnemen.

Datum en tijd
Dinsdag 12 oktober 2021
Het programma start om 19:00 en duurt tot 21.30 uur.

Locatie
Via livestream

Kosten
Deze bijeenkomst wordt u aangeboden door de organiserende partijen.

 

Aanmeldingsprocedure

  • De bijeenkomst vindt digitaal plaats
  • Inschrijving verloopt via de website van Accare, je maakt eenmalig een account aan of logt in met je bestaande account
  • Als je het inschrijfformulier hebt verzonden ontvang je direct een bevestiging óf een activatiemail voor je Pynter-account. Na het activeren ontvang je een bevestiging van inschrijving op het opgegeven e-mailadres. Controleer dit goed. Ontvang je de mail niet, dan zul je ook de toegangsmail voor de livestream niet ontvangen

Deelnemers die na 19.15 uur inchecken en deelnemers die niet uitchecken kunnen geen aanspraak maken op een bewijs van deelname en accreditatiepunten.

 

Deze cursus wordt gegeven door: Accare Child Study Center

Ben je geïnteresseerd om deze bijeenkomst bij te wonen, schrijf je dan nu in via Accare.

De inschrijving verloopt via Accare