Refereerbijeenkomst Gezond werken in de jeugdhulp en het onderwijs – Accare
dinsdag 11 maart 2025 t/m dinsdag 11 maart 2025Refereerbijeenkomst Gezond werken in de jeugdhulp en het onderwijs
11 maart 2025
In deze refereerbijeenkomst staat het gezond werken in de jeugdhulp en het onderwijs centraal. We beginnen met een presentatie over secundaire traumatisering in de hulpverlening. Erik de Soir schetst wat uitputting door medeleven inhoudt; aan de hand van ervaringen van hulpverleners, die tekenend zijn voor wat hulpverleners meemaken als de emotionele kostprijs van helpen en zorgen te groot wordt. De momenten van emotionele uitputting, waarbij de eigen hulpbronnen opnieuw moeten worden aangeboord of vernieuwd.
In zijn analyse bespreekt hij een preventieve methodiek op basis van mentale weerbaarheid en veerkracht, die richtinggevend kan zijn voor het werk van andere hulpverleners op het terrein en in instellingen. De doelstelling is dan ook om elke hulpverlener aan te sporen tot het bevragen van zijn eigen actie in het licht van het model van Charles Figley (International Society for Traumatic Stress Studies www.istss.org). De antwoorden die voortvloeien uit de eigen analyse en bevraging, permanent en na elke interventie van betekenis, zou hulpverleners moeten wapenen tegen voortijdige burn-out of uitputting door medeleven.
De tweede spreker, Goudje Haadsma, gaat hierop verder door praktische handvaten te bieden om mentaal gezond te blijven werken in het onderwijs en de zorg. De specifieke nadruk ligt hierbij op de werkdruk, stress en psychische druk die komt kijken bij het werken in de jeugdhulpverlening en het onderwijs. Ze bespreekt verschillende technieken en handvaten die zijn gebaseerd op onder andere mindfulness, ACT, running therapie en haar dagelijkse praktijk als burn-out coach en bedrijfspsycholoog.
Sprekers
- Erik de Soir, visiting professor in psychotraumatology, crisis communication, crisis psychology bij De Weg Wijzer – Expertise center for trauma & grief counseling
- Goudje Haadsma, burn-out coach, arbeids- en organisatiepsycholoog, running therapeut bij Run Free Groningen
Programma
19.00 uur Introductie door de avondvoorzitter
19.05 uur Presentatie: Je job kan je maken of kraken.. Secundaire traumatisering in de hulpverlening
20.00 uur Vragenronde
20.15 uur Pauze
20.30 uur Presentatie: Praktische handvatten om (mentaal) gezond te blijven werken in jeugdhulp en onderwijs
21.05 uur Vragenronde
21.15 uur Einde
Accreditatie
Accreditatie is toegekend door NVvP, FGzPt, POH GGZ, RV, VSR, Registerplein, Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (2 punten).
Aanvraag in behandeling bij NIP/NVO/SKJ en NVRG.
Je kunt alleen aanspraak maken op accreditatiepunten als je bent in- en uitgecheckt en de tussentijdse vragen hebt beantwoord.
Vragen
Meer informatie over de organisatie van de bijeenkomsten vind je hier. Voor veelgestelde vragen kijk hier!
Inschrijven
Tot en met 10 maart a.s. kan worden ingeschreven. Inschrijving is verplicht. Zonder persoonlijke toegangslink kun je niet deelnemen. Heb je eerder deelgenomen? Schrijf je dan in met dezelfde gegevens; dubbele accounts zorgen bij de organisatie voor dubbele kosten. Is je e-mailadres gewijzigd dan passen we dat graag voor je aan.
- Refereerbijeenkomst Accare - dinsdag 11 maart 2025
Locatie
Deze refereerbijeenkomst is online te volgen.
Kosten
Gratis
Datum
11 maart 2025
19.00-21.30 uur
Deze cursus wordt gegeven door: Accare Child Study Center
Via onderstaande link kun je je inschrijven voor deze opleiding.