088 14 24 005

Opleiding Platform voor hulpverleners in de jeugdzorg

Refereerbijeenkomst Oorlog en Trauma – Accare

donderdag 11 mei 2023 t/m donderdag 11 mei 2023

Oorlog en trauma is van alle tijden en voelt zeker nu zo dichtbij. Meer dan ooit zijn er mensen op de vlucht, waarbij veel kinderen en jongeren in hun ontwikkeling geraakt worden. Gevaar en stress in het thuisland, onderweg en op hun nieuwe (tijdelijke) woonplek hebben impact. De eventuele psychische klachten van de ouders kunnen de (mentale) gezondheid van kinderen tevens nadelig beïnvloeden. Tegelijkertijd zijn deze kinderen en jongeren veerkrachtig, zij willen graag aan een nieuw leven beginnen.
Wat is de impact van vluchten op kinderen en jongeren en op hun opvoed- en opgroeisysteem? Maar vooral, wat is nodig en helpend om deze kwetsbare doelgroep te sterken in hun veerkracht.

Op deze refereeravond wordt stil gestaan bij de rol van het onderwijs en andere facetten van het ‘normale leven’ van deze jongeren (zoals de thuissituatie en het vrijetijdsdomein). Hoe kan vanuit het dagelijks leven de veerkracht van kinderen en jongeren die gemigreerd zijn benut en vergroot worden?
Er wordt aandacht besteed aan traumasensitief onderwijs en traumasensitief begeleiden/behandelen. Tevens is er aandacht voor de visie op migratie en vluchtelingkinderen. Met welke bril wordt er naar hen gekeken, wat is ‘onze westerse kijk op wat wij denken dat nodig is voor deze kinderen’, en is dat wel de juiste aanpak voor deze kinderen en gezinnen. Wat zijn do’s en don’ts.

Sprekers

  • Anna de Haan, psycholoog en senior adviseur bij Pharos
  • Phildy Asamoah, onderzoeker bij Pharos
  • Saskia Sliedrecht, GZ-psycholoog bij YOIN
  • Saphinah Batuusa, gedragswetenschapper bij YOIN
  • Avondvoorzitter: Jackelien Feenstra, orthopedagoog generalist

Programma
19:00 – 19:05 introductie door avondvoorzitter
19:05 – 19:55 eerste deel inhoud
19:55 – 20:00 ruimte voor vragen
20:00 – 20:15 pauze
20:15 – 21:15 tweede deel inhoud
21:15 – 21:30 ruimte voor vragen

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door de VSR, NVvP (2 punten) en in aanvraag bij FGzPt, RV, NVRG en NIP/NVO/SKJ. Met ingang van april 2023 vallen de refereerbijeenkomsten bij SKJ weer onder ‘formeel leren’ en kunnen de certificaten worden geüpload wanneer de NIP/NVO de refereerbijeenkomst heeft geaccrediteerd.

Je kunt alleen aanspraak maken op accreditatiepunten als je bent in- en uitgecheckt en de gehele presentatie hebt gevolgd.

Vragen
Meer informatie over de organisatie van de bijeenkomsten vind je hier. Voor veelgestelde vragen kijk hier!

Inschrijven
Tot en met 10 mei a.s. kan worden ingeschreven. Inschrijving is verplicht. Zonder persoonlijke toegangslink kun je niet deelnemen.
Heb je eerder deelgenomen? Schrijf je dan in met dezelfde gegevens; dubbele accounts zorgen bij de organisatie voor dubbele kosten.

 

  • Refereerbijeenkomst Accare - donderdag 11 mei 2023

Locatie
Deze refereerbijeenkomst is online te volgen.

Kosten
Gratis

Datum

11 mei 2023

19.00-21.30 uur

 

Deze cursus wordt gegeven door: Accare Child Study Center

Via onderstaande link kun je je inschrijven voor deze opleiding.